Flap Operasyonu
Flap OperasyonuHakkında

İmplant, derin küretaj gibi durumlarda dişler etrafındaki yumuşak dokunun serbestleştirilmesi işlemi ile o bölgenin temizliği yada görünen kemik dokusuna implant yapılması gibi işleme denir.

Flap cerrahisi (diş eti kaldırma),diş eti cebini iyileştirmek için diş köklerine ve diş etinin yeniden tutturulmasını destekleyen bir tedavidir. Plak kesilerek kök ve alveolar kemiği doğrudan görüş alanının altında açığa çıkarılır. Diş eti cebindeki iltihaplı dokuyu, plak ve tartarı iyileştirmek mümkündür. Duruma bağlı olarak alveolar kemik rezeksiyonu, kemik grefti veya yapay kemik grefti aynı anda yapılabilir.

Flap Operasyonu Nedir?

Flap, gevşek dişleri tedavi etmek için kullanılan diş eti tedavisidir. Sadece klinikte veya diş hekimliği kliniklerinde yapılabilen bu cerrahi tedavi çok yaygın değildir. Adından da anlaşılacağı gibi bu cerrahi işlem, dişin köklerine ve kemiğe ulaşabilmeniz için diş eti dokusunu açarak dişin gizli kısmının temizlenmesini içerir. Diş eti altına sıkışmış tartar ve yiyecek birikintilerinden kurtulmada çok etkilidir.  Bu tür rahatsızlıklar çocukların büyüme evresinde ağız ve diş sağlığına gerekli önemi vermemeleri sonucunda başlar. Büyüme çağındaki çocuklarda diş eti hastalıkları kronikleşir.

Bu müdahale, ölçekleme veya yüzey kaplama gibi geleneksel işlemler yeterli olmadığında gerçekleştirilir. Bu nedenle lokal anestezi altında yapılan ve ameliyat sonrası ağrıyı azaltırken dişeti dokusunu yeniden kaynatmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için dikiş gerektiren cerrahi bir işlemdir. Ayrıca bozulan kemik dokusuna, kemik tozu eklenerek tedavi edilir ve kanal tedavisi ile karıştırılmamalıdır.

Flap Cerrahisi Türleri

  • Açık Flapli Küret
  • Zencefil Flap Apikal Hareketi
  • Dişeti Kanadının Yanal Hareketi
  • Modifiye Flap
  • Dişeti Flap Taç Tarafı Hareketi
  • Rejeneratif tedavi, diş eti hastalıkları nedeniyle erimiş çene kemikleri gibi periodontal dokuların yenilenmesini destekleyen bir tedavidir. 

Flap Operasyonu Ne İçin Yapılır

Estetik diş hekimliği tarafından belirlenen, diş eti iltihabı ve diş gevşemesi hastalık belirtisidir, iyi ağız ve diş hijyeni ve derinlemesine temizlik ile tedavi edilir. Gevşek dişlerin cerrahi olarak tedavi edilmesi veya sabitlenmesi gerekebilir. Dişler hareket etmişse, dişler arasında boşluklar olmuşsa ya da artık ağız dışına daha fazla açılıysa da tedavi edilebilir. Hastalığın önce tedavi edilmesi şartıyla ortodonti ile başarılı bir operasyon gerçekleştirilir. Gevşek dişler tüm kemik desteklerini ve eklerini kaybetmişlerse, dişlerin çekilmeleri gerekir. Dişler, bir diş köprüsü veya diş implantı ile değiştirilebilir. Diş eti hastalıklarına erken tedavi uygulamak hastalığın seyrini olumlu yönde etkiler.

Tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları, dişlerin uzamasına ve gevşemesine ve diş kaybına neden olabilir. Travma veya diş hasarı sonucu gevşeyen dişler genellikle düzeltilebilir. Dişin şiddetli travması diş sinirine zarar verebileceğinden, bazen bu dişlerin kök ile doldurulması gerekir. Flap operasyonu, öncelikle dişlerin flap operasyonuna ihtiyaç olup olmadığı tespit edilir, daha sonra rahatsızlığın hangi aşamada olduğuna bakılarak flap operasyonu fiyatı belirlenir.

Flap Operasyonu Nasıl Yapılır

Diş hekimliğinde, ameliyat prosedürünü sizlere anlattıktan sonra lokal anestezinin gerçekleştirilmesi ile müdahale başlar. Doktorunuz önce dişeti dokusunu kaldıracaktır. Bunu diş eti dokunuzdan bir kanat oluşturarak yapar. Bu manevranın amacı, bakterilerin biriktiği periodontiyum cebine erişim sağlamaktır. Diş hekiminiz, diş eti dokunuzu kaldırarak, tedavi edilecek alanı mükemmel bir şekilde görselleştirir ve kemiği ve kökü açığa çıkararak temizlemek için tam erişime sahip olur.

Bu flebi oluşturduktan sonra diş hekiminiz, çeşitli şekil ve boyutlarda periodontal küretler kullanarak maruz kalan bölgedeki diş yüzeylerini derinlemesine temizleyecektir. Ultrasonik bir ölçekleyici de kullanılacaktır. Bazı durumlarda diş hekiminiz gerekli gördüğü takdirde dişeti dokusunun yakınındaki kemiğin şeklini de değiştirecektir. Bu dişlerin temizlenmesini kolaylaştırarak periodonsiyum enfeksiyonunun tekrarlama riskini sınırlayacaktır.

Ardından diş hekiminiz emilebilir dikişler kullanarak yarayı kapatır. Takip eden günler ve haftalar için alınması gereken tüm önlemleri size verir ve ameliyatın başarısını sağlamak, iyileşmeyi kontrol etmek ve muhtemelen dikişleri çıkarmak için sizinle yeni bir randevu vererek dişler sağlığına kavuşana kadar kontrol altında tutar. 

Flap Operasyonu Sonrası

Bir sanitasyon kanadından sonra, etkilenen dişler sabitliğini kaybeder. Destekleyici doku mükemmel bir şekilde iyileşene kadar hareketli hale gelirler. Komplikasyon riskini azaltmak için birkaç hafta yemekleri ısırarak yenilmemesi gereklidir. Flap sonrası diş etinin geri çekilmesi tamamen normal bir durumdur. Diş eti dokusunun iyileşme aşamasında şişerken ağrısız bir gerginlik hissedebilirsiniz.

Ameliyat sonrası ağrıyı en aza indirmek için uygun tedavi planlaması ve yönetimi şarttır. Hastaya her zaman periodontal cerrahiden hemen sonra sözlü ameliyat sonrası talimatları ve acil durumlarda diş hekimi ile doğrudan temas için iletişim bilgilerini içeren ayrıntılı bilgiler yazı ile verilir.

Hastanın hissedeceği ameliyat sonrası ağrıyı tahmin etmek zordur; ağrı kesiciler bu nedenle ağrıyı önlemek ve tedavi etmek için rutin olarak reçete edilmelidir. Çoğu durumda kabul edilebilir bir ağrı kesici verilir.

Dumlupınar Diş Kliniğinde Flap Operasyonu

Polikliniğimizde, tedavi teknikleri ve mevcut olan en iyi teknolojiyi kullanarak yüksek kalitede hizmet sunmaya özen gösteriyoruz. Nitelikli personel tarafından desteklenen deneyimli diş cerrahlarından oluşan bir ekiple, ihtiyaçlarınız her zaman dikkatli ve profesyonel bir şekilde ele alınacaktır.

Yazar Profili
Yazar Adı:
Büşra Şaylığ
İletişim Bilgisi:
0 552 588 24 92
Son Güncellenme Tarihi: 10.05.2024
Dumlupınar Çocuk Randevu Al