Periodontoloji, dişlerin destek dokularını, yani diş destek kemiğini ve diş etlerini etkileyen patolojilerin incelenmesidir. Ağız sağlığınızı olumsuz etkilemenin yanı sıra, periodontal hastalık aynı zamanda diyabet ve kardiyovasküler gibi diğer sağlık sorunlarıyla da bağlantılıdır. Özellikle ailesinde diyabet ve kalp hastalığı olan kişilerde periodontitis tedavi edilmezse gelişme riski yüksektir.
Herkes periodontal hastalığa yakalanma riski altında olsa da, riskinizi önemli ölçüde azaltmak için atabileceğiniz birkaç adım vardır. Her gün iyi ağız hijyeni alışkanlıkları uygulamak, atabileceğiniz en önemli adımdır. Günde iki kez fırçaladığınızdan ve diş ipi kullandığınızdan emin olun. İyi beslenmek, şekerli veya nişastalı gıdalardan kaçınılması gereklidir.
Çoğu insan vücut sağlığıyla ilgilenir, ancak bunun önemli bir bölümünü unutur, ağız ve diş sağlığı. Doğru fırçalama, diş ipi kullanımı ve periyodik diş hekimi ziyaretleri, çürük ve periodontal hastalık gibi patolojileri önleyen basit eylemlerdir. Dişin sağlığı için kullanılan gargara diş hekiminizin rehberliği ve bilgisi olmadan yapılmamalıdır.
Periodontoloji Nedir?
Periodontoloji dişlerin destek dokularını etkileyen hastalıkların tanı ve tedavisine adanmış bilim dalına periodontoloji denir ve diş hekimlerinin uzmanlık alanıdır. En sık görülen periodontal hastalıklar, Gingivitis (diş etlerinin iltihabı) ve Periodontitis (kemik ve diş eti hastalıklarına yol açan iltihap)'dır. Bu hastalıklar halk arasında oldukça yaygındır. Bu nedenle ağız sağlığımızı bir uzman tarafından periyodik gözlemi periodontal hastalıkların erken teşhisi için gereklidir. Periodontitis, yetişkinlerde yüksek oranda diş kaybına sebep olur.
Bu hastalıkların ana nedeni plak veya tartardır ve bazı belirtileri: Diş etlerinin kendiliğinden kanaması, kırmızı diş etleri, diş etlerinde şişme, diş etlerinde irin varlığı, dişeti retraksiyonu, soğuğa duyarlı dişler, ağız kokusu veya ağızda kötü tat, sallanan ve ayrılan dişler. Bu hastalıklardan kaçınmanın yolu, tedavi sonrasında her 6 ayda bir diş taşı temizliği ve günlük ağız bakımı yapılmalıdır.
Periodontoloji Tedavi Uygulamaları; Total Bakım, Detertraj (diş taşı temizliği), Periodental Koter, Subgingival Küretaj (tek diş), Gingivektomi, Gingivoplasti, Periodontal Splint, Serbest Diş Eti Grefi ve Flap uygulamaları mevcuttur.
Total bakım; Bakım konsültasyonlarında plak ve tartarın yok edilmesine yönelik prosedürler gerçekleştirilir. Bu bakım konsültasyonlarında ağız hijyeni alışkanlıkları değerlendirilir ve ağız hijyeni teknikleri ayarlanır. Bazı sistemik patolojiler periodontal sağlığı etkileyebileceğinden, klinik geçmişin güncellenmesi de önemlidir.
Detertraj (diş taşı temizliği); Tartar sertleşmiş bir tabaka olduğu için fırça ve diş macunu ile yok edilemez. Bu nedenle uygun ekipman ve aletler yardımı ile sadece diş hekiminiz yapabilir. Hekiminiz, diş yüzeyini kazımak ve pürüzsüzleştirmek için küret ve dental ultrason kullanarak tartarı temizleyecektir. Ardından, daha derin plakları yok etmeye yardımcı olan sodyum bikarbonat jelleriyle dişleriniz yıkanır ve dişleri güçlendirmeye yardımcı olan, çürük oluşumunu ve diğer hastalıkları önleyen florür ile parlatılır.
Periodental Koter; Diş eti estetiği, diş etlerini hizalamak ve gülüşünüzü uyumlu hale getirmek için vazgeçilmez bir ameliyattır.
Subgingival Küretaj (tek diş); supragingival dişlerin görünen kısmında, diş etlerinin kenarının yukarısında üstte yer alır. Sert ve pürüzlü bir kıvamı vardır. Sarı veya beyazımsı renk ile algılamak mümkündür. Ön alt çene bölgesinde yoğunlaşır; subgingival, diş etlerinin kenarının altında yer alan bölgenin temizlenmesi işlemidir.
Gingivektomi; Diş eti ameliyatı ve hastanın fazla diş etini düzeltmeye yardımcı olur. Bu sayede dişler ile diş etleri arasındaki orantı ayarlanarak çok daha uyumlu bir gülüş elde etmek mümkündür.
Gingivoplasti; Diş eti estetiği, hastanın diş etlerini ve gülümsemesini düzeltmeyi amaçlayan plastik cerrahiye verilen bir isimdir. İşlem fazla dişeti dokusunun alınması ve o dokunun dişlerin etrafındaki konturunun yeniden oluşturulmasıyla yapılır.
Periodontal Splint (sabit); hareketli dişlerin dikkatlice birbirine kenetlendiği ve dolayısıyla hareketliliği azaltan veya ortadan kaldıran bir tedavi şeklidir.
Serbest Diş Eti Grefti; Serbest dişeti grefti, dişlerin veya diş implantlarının etrafındaki diş eti dokusunun edinilmiş eksikliklerini düzeltmek için yapılan bir dişeti grefi türüdür.
Flap; cerrahi flap, daha iyi erişim ve görünürlük için mukoperiosteal dokunun bir kısmının altta yatan kemikten cerrahi olarak ayrıldığı operasyondur.
Periodontoloji Nasıl Yapılır?
Şiddetli Periodontitis; Bu, periodontal hastalığın en ileri aşamasıdır. Bu aşamada dişi destekleyen kemik ve liflerde büyük bir tahribat olur. Dişler ve diş etleri arasında ve diş hareketliliğinde irin görülmesi yaygındır. Bu aşamada yeterli tedavi yoksa dişler desteksizlik nedeniyle kaybedilir veya çiğnemeyi zorlaştırdığı için periodontal apse nedeniyle çekilmek zorunda kalınabilir.
Periodontitis tedavisi her zaman diş yüzeyine yapışan bakteri plağı ve tartarın uzman bir hekim tarafından diş eti çizgisinin üstüne veya altına hizalanması işlemini içerir. Çoğu durumda, etkilenen dişlerin preparasyon ve kök planlamasına ihtiyacı vardır. Dezenfeksiyon için lazer kullanımı ve iyileşmeyi hızlandırmak için en son teknikler kullanılır.
Periodontitis nasıl kontrol edilir? Dişin destek dokularının iltihaplanması stabilize olduğunda, uygun diş macunu ve ağız gargaraları kullanımı yoluyla plak birikiminin kontrol edilmesi esastır. Diş eti kontrolü konsültasyonlarının sıklığı her zaman her hastanın ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde hekimler tarafından belirlenir.
Periodontal hastalıkta, sadece alveolar kemik olarak bilinen dişleri destekleyen kemik, diğer dişlere nazaran boy olarak küçülmekle kalmaz, kalan alveolar kemik dokusunun morfolojisi de değişir. Periodontal hastalığın bir sonucu olarak ortaya çıkan kemik yıkımıyla paternleri genellikle karakteristik formlar alır.
Endodonti; Kanal tedavisini sınıflandırmak için periapikal dokuları, kök kanal sistemini, diş pulpasını ve bunlarla ilgili olabilecek tüm sorunları kapsayan bir diş hekimliği uzmanlığı olduğunu söyleyebiliriz. Endodontik tedavi kırık ve diş travmaları ve derin çürük durumlarında endikedir.
Tedavide iltihap ve enfeksiyon varlığını ortadan kaldırmak, yapısal kısmı sağlam bir kıvamda tutmak, diş ve dişin dokusun da ki normalliği geri kazanmak için çeşitli teknikler uygulanabilir. Bu nedenle kök kanal tedavisi, doku canlı olsun ya da olmasın, pulpa odasından ve köklerde bulunan kök kanal sistemlerinden çıkarıldığında endodonti ile yapılan işlemlerden sadece bir tanesidir.
Periodontoloji Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Periodontoloji de, kök düzeltme her zaman anestezi altında yapılır. Gün içinde bir ağrı kesici alarak önlenebilecek rahatsızlıktır. Periodontal tedavinin, diş eti dezenfeksiyonuna ve dolayısıyla kök yüzeyinin açığa çıkmasına neden olduğu göz önüne alındığında, diş hassasiyetini artırabilir. Ancak genellikle geçici bir şekilde semptomları en aza indirmek için diş hassasiyetine özel bir diş macunu ve diş fırçalama tekniği kullanılabilir.
Periodontal destek tedavisinin amacı, uzun süreli periodontal sağlığı korumaktır. Periodontitis kronik bir hastalık olduğundan, bu kontrollerin yaşam boyu rutin olarak görülmesi gerekecektir. Nüks etmesini önlemek ve hastalığın stabilize olmasını sağlamak için sürekli izleme şarttır. Tedavi süreci, Klinik tedavisi 48 saat cerrahi tedavi ise 7 güne kadar sürer.
Periodontoloji Tedavisi Fiyatları
Hastaların, periodontolojik açıdan hastalığın hangi seviyede olduğu ve tedavi süreci gibi kriterler belirlendikten sonra hastanın biyolojik yapısı ve hastalık derecesine göre diş tedavi fiyatlarının kliniğimizce yetkili kişiler tarafından belirlenir.
Periodontoloji Bizim İşimiz
Dumlupınar Ağız, Diş Ve Çene Cerrahisi Polikliniğimizin, diş tedavileri yürütmedeki ciddiyeti, hastalar için erişilebilir olması ve mükemmel sonuçlarıyla öne çıkmıştır. İmplantoloji, ortodonti, cerrahi, endodonti, periodontoloji, pediatrik diş hekimliği ve diş protezi gibi çeşitli uzmanlık dallarında deneyimli hekimlerden oluşan ekibi bir araya getirdik. Hastalarımız tüm tedavilerini tek bir yerde, Güvenlik, Konfor ve Kalite ile gerçekleştirebilirler. Kanıtlanmış güvenilirliği sayesinde kliniğimiz hastalarımız tarafından kabul görmektedir.